Een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de Milestone woning

mei 18, 2021

30 April was het zover, de eerste bewoners van de Milestone woning kregen de sleutel, nou ja, een code. Want bij deze hypermoderne woning hoort geen traditionele sleutel. De Milestone woning is de eerste 3D geprinte woning in Nederland. Innovent en Zehnder hebben samen de volledige WTW installatie gesponsord.

Het huis is een vrijstaande gelijkvloerse woning in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een grote zwerfkei, dat goed past bij de natuurlijke locatie en aantoont welke vormvrijheid 3D-betonprinten biedt. De woning is zeer energiezuinig en comfortabel, met een energieprestatiecoëfficiënt van 0,25. “Het was een mooi en innovatief project om onze bijdrage aan te mogen leveren.” Vertelt Morten Sweegers, commercieel manager bij Innovent. “We zijn vanaf de tekentafel al betrokken bij het project. We hebben de eerste opzet van het ontwerp gemaakt en samen met onze partner Zehnder gekeken welke materialen en producten het beste toegepast konden worden. Vervolgens hebben wij de volledige WTW installatie aangebracht en in werking gesteld”.

Bij een niet standaard gebouwde woning, vraagt de aanpak soms ook om een andere benadering. “Normaal gesproken wordt er in het plafond gewerkt met spirobuizen, vanwege het houten plafond was het niet mogelijk om met buizen te werken, daarom is er gekozen voor luchtslangen van kunststof.” Aldus Morten. Maar niet alleen de bouwwijze van de woning is innovatief ook de aanwezige systemen moesten volgens de modernste technieken werken. Leon Vossenberg, accountmanager bij Zehnder vertelt: “in de woning hangt de Zehnder ComfoAir Q350, gecombineerd met zonesturing. Er is een klep die het woongedeelte aanstuurt en een klep voor het slaapgedeelte, de sturing gaat op basis van CO2. Zo genieten de bewoners altijd van een gezond en comfortabel binnenklimaat.”

Het Eindhovense huis, het eerste van vijf van ‘Project Milestone’, voldoet volledig aan alle strikte Nederlandse bouwnormen. Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen. Deze krijgen meerdere verdiepingen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden. Meer weten? Neem een kijkje op www.3dprintedhouse.nl.